Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Karel Havlíček Borovský

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Výraznou postavou rodící se české liberální politiky ve 40. a na začátku 50. let byl novinář a poslanec říšského sněmu Karel Havlíček.

Původně se měl stát knězem, ale z kněžského semináře byl vyloučen. Posléze odjel do Ruska, kde působil jako vychovatel. Důkladně se seznámil s ruskou životní realitou a vystřízlivěl ze svého předchozího obdivu k slovanskému Rusku.

Po návratu domů řídil Pražské noviny, kde se stejně jako v Národních novinách, které založil za revoluce 1848, věnoval politické osvětě v duchu liberálních a národních zájmů. Národní noviny značně ovlivňovali veřejné mínění. Pracoval také v pražském Národním výboru, podílel se na přípravě slovanského sjezdu. Po červnových bouřích byl zatčen a posléze propuštěn.

Stal se poslancem a účastnil se zasedání říšské rady ve Vídni a Kroměříži. Vždy se ale cítil více novinářem než politikem.

Po zastavení velmi vlivných Národních novin odešel do Kutné Hory a redigoval týdeník Slovan, jehož vydávání ale musel na nátlak vlády zastavit. Protože se ho porevolučnímu režimu nepodařilo umlčet legální cestou ( vyhrál dva soudní procesy se státní mocí ), byl v prosinci 1851 tajně zatčen a odvezen do tyrolského Brixenu mimo dosah svých čtenářů. Zde žil tři roky a vytvořil vrcholná básnická díla Tyrolské elegie, Křest svatého Vladimíra a Král Lávra.

Po návratu z vyhnanstvíbrzy zemřel na tuberkulózu. Karel Havlíček Borovský se stal zakladatelem českého politického novinářství.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT